Berat Kandili

BERAT KANDİLİ

Üç ayların ikincisi Şaban-ı Şerif ayının içinde idrak edilen Berat Kandili, Ramazan-ı Şerif ayının manevi gölgesinin yaklaştığı günlerde Müslümanların dini duygularını yoğun biçimde yaşadığı bir gecedir. Şaban ayı Ramazan’a hazırlık ayıdır. Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Kandili özellikle çok ibadet ve çok dua edilmesi gereken bir gecedir. Recep-i Şerif ayının içindeki Regaip ve Miraç Kandilinden sonra gelen Berat gecesi faziletlerle dolu bir zaman dilimini temsil eder.

Berat Kandili Nedir?

Berat kandili anlamı olarak bir yerden affını alması manasını taşır. Berat, bir kulun Allah-u Teala’dan kurtuluşun ve affını alması anlamına gelir. Berat Kandili gecesinde bir sonraki Berat Kandiline kadar yani o sene boyunca gerçekleşecek olan olaylara dair bilgiler, rızkımız, bereketimiz, musibetler ve diğer bütün konular bu gece takdir edilir.

Berat Kandili Önemi Nedir?

Allah’ın kullarını affetmek istediği bir gece manasıyla çok faziletli olan Berat Kandili gecesi af ve mağfiret doludur. Berat gecesi, Şaban ayının 15. gecesidir. Her sene, Şaban ayının on beşinci Berat gecesinde, o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Bu sebeple, Berat Kandili’ni büyük bir gayretle geçirmek adeta bütün sene için gerekli manevi tedbirler alma anlamı taşır. Bu itibarla, Berat Kandili’ni lazım gelen bütün fedakarlıkları yaparak dolu dolu geçirmeye gayret etmek icap eder. Tövbe ve istiğfar, Peygamber Efendimize (S.A.V) salât-ü selâm ve zikirler, gece boyunca elden bırakılmamalı, imkanlar dahilinde gayret gösterilmelidir.

Berat Kandilinde Ne Oldu?

Zamanın yaratıcısı ve mutlak hükümranlık elinde olan Allah-u Teala, her şeyi olduğu gibi ayları da belirli bir fıtrat üzerine yaratmıştır. Takvim sırasına göre Recep ayını müteakip müşerref olduğumuz hicri ayların sekizincisi olan Şaban ayı da muhtevasında pek çok fazileti barındıran müstesna bir aydır. Bu ayın 14. gecesini 15. gecesine bağlayan gece ise Berat Kandilidir. İlahi takdir ve ahkamın tefriki bu gecede gerçekleşir. Berat gecesinde kaza ve kaderler takdir edilir. Zemahşeri (Rahimehullâh)’ın beyanına göre bir senelik hadiselerin Levh-i Mahfuz’dan kopyalanmasına Berat gecesi başlanır, Kadir gecesi bitirilir ve bu dosyalar dört meleğe tevdi edilir. Rızıklarla ilgili nüsha Mikail (Aleyhisselâm)a, Harplerle ilgili dosya Cebrail (Aleyhisselâm)a, zelzeleler, yıldırımlar ve yer çöküntüleriyle ilgili, bir de kulların amellerini zapt eden evrak birinci kat semanın görevlisi olan İsmail isimli büyük bir meleğe, hastalıklar ve ölümlerle ilgili kayıtlar da ölüm meleğine teslim edilir.

Yemek ikram etmenin fazileti hakkındaki hadis-i şerifler;

“Allahu Teâla kıyamet gününde kişiye: ”Ey Ademoğlu! Acıkmıştım, bana yemek yedirmedin.”der. Kişi: ”Sen alemlerin Rabbisin, ben sana nasıl yemek yedirebilirdim?”deyince, Allahu Teâla(c.c):” Din kardeşin acıkmıştı, ona yemek yedirseydin, bana yedirmiş gibi olurdun.” buyurur.(Müslim)

“Cennette birtakım köşkler vardır. Dışları içlerinden ve içleri de dışlarından görünmektedir. Bu köşkler yumuşak konuşan, Allah için yediren ve halk uykuda olduğu zaman kalkıp namaz kılanlar içindir.” (Tirmizi)

İftar bağışı hakkındaki hadis-i şerifler;

“Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz.”

“Ramazanda bir misafire oruç açtırana, Sırat köprüsünü geçmek kolaylaşır.”

“Ramazan ayında bir oruçluyu su ile iftar ettiren, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.”

Amellerin en faziletlisi, bir müminin ayıbını örtmek, karnını doyurmak ve bir ihtiyacını karşılamak suretiyle onu sevindirmektir.


Anasayfa

Giriş/Üye

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim