Kadir Gecesi: Fazileti, Önemi ve Kadir Gecesi İle İlgili Ayetler
Zamanlar ve mekanlar, kendilerinde meydana gelen önemli olaylar nedeniyle değer kazanırlar. Bu zamanlardan birisi de Kadir Gecesi'dir.
Kadir Gecesini bu kadar değerli yapan en önemli olay, Kur'an'ı Kerim'in bu gecede indirilmeye başlanmış olmasıdır.
Allah-u Teala Hazretleri Kur'an-ı Kerim'deki 97. Sure olan Kadir Suresinde bu gecenin kıymetini, değerini, şeref ve şanını bizlere bildirmektedir.
Kadir Gecesi'nin en büyük özelliği kendisinde Kur'an'ı Kerim'in indirilmeye başlanmış olması ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olmasıdır. Yani bu gece de yapılan ibadetler, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin ay boyunca yapılan ibadetten daha üstündür.
Ayrıca bu gecede Cebrail Aleyhisselam ile beraber birçok melek görevli olarak yeryüzüne inerler. Bu melekler uğradıkları her Mü'mine selam verirler.
Bu gece tan yerinin ağarmasına kadar esenliktir. Her türlü kötülükten uzaktır.
Kadir Gecesi Hangi Gün?
Kadir Gecesi mübarek Ramazan ayının içerisinde bulunan çok kıymetli ve şerefli bir gecedir. Ancak, Allah-u Teala Hazretleri Kadir gecesini bir takım hikmetlere binaen Ramazan ayı içerisinde gizlemiştir.
Allah-u Teala Hazretleri, kullarına Cuma gecesini açıkça bildirdiği halde neden Kadir Gecesini kesin olarak bildirmemiş diye bir soru akla gelecek olursa, şöyle cevap verilebilir:
Kadir Gecesi rahmet, mağfiret ve cehennemden azad gecesi olduğundan, müminlerin uyanık ve devamlı Allah'a ibadet içerisinde olmalarını sağlayıp, Ramazan'ın tüm gecelerini Kadir Gecesiymiş gibi hassasiyet ile ihya etsinler diye, onu gizli tutmuştur.
İnsanlar o gece yaptıkları amellere güvenerek: "Biz bin aydan daha hayırlı bir geceyi ibadetle geçirdik. Allah-u Teala Hazretleri bizi bağışladı" diyerek gaflete düşmemeleri ve ibadet yapmaya devam etsinler diye gizlemiştir diyebiliriz.
Kadir Gecesinde Ne Olmuştur?
Kadir Gecesinde gerçekleşen en büyük olay tabi ki Kur'an'ı Kerim'in indirilmeye başlanmış olmasıdır. Bununla beraber bu gecenin bin aydan daha hayırlı ve üstün bir gece olduğu Kur'an'ı Kerim'in 97. Suresi olan Kadir Suresi'nde bildirilmiştir. Ayrıca Cebrail Aleyhisselam ile beraber birçok meleğin görevli olarak yeryüzüne indiği de bu surede haber verilmiştir.
Bu olayı İmamı Gazali Rahmetullah, Kalplerin Keşfi isimli eserinde zikrettiği şu Hadis-i Şerif ile anlatmıştır:
Ebu Hüreyre (Radiyallahu Anh) şöyle buyurdu: Kadir Gecesi'nde çakıl taşlarından daha çok sayıda melek yeryüzüne iner. Meleklerin inmesi için bütün gök kapıları açılır. Ortalığı nur kaplar ve muazzam bir tecelli olur...
Kadir Gecesinin Anlamı ve Önemi Nedir?
Kadir Gecesi, adından da anlaşılacağı gibi çok kıymetli ve değerli bir gecedir. Kadir Gecesi'nin bu kadar kıymetli ve değerli olmasının sebebi daha önce de ifade ettiğimiz gibi Kur'an'ı Kerim'in kendisinde indirilmeye başlanmış olmasıdır.
Ayrıca bu gecede yapılacak her türlü ibadetin, iyiliğin, verilecek azıcık bir sadakanın dahi en az 1000 kat fazlasıyla karşılığının verilmesidir. Bu sebeple Kadir Gecesi sene içerisindeki en önemli gecedir.
Kadir Gecesi Kur'an'da Geçiyor Mu?
Kadir Gecesi, Kur'an'ı Kerim'de kendisine has ismi bulunan Kadir Suresi'nde bildirilmiştir. Allah-u Teala Hazretleri Kadir Suresi'nde, Kadir Gecesi'nin faziletini, önemini ve kıymetini şu ayetlerde bildirmiştir:
Kadir Gecesi İle İlgili Ayetler
Kadir Gecesi ile ilgili ayetler, kendi ismi ile müsemma olan Kadir Suresinde bulunmaktadır. Bu ayetler şunlardır:
1. Ayet: Muhakkak ki Biz, O'nu (o en büyük mucize olan Kur'an-ı Kerim'i) Kadir gecesinde (Levh-i Mahfuz'dan, birinci kat semaya) topluca indirdik.
2. Ayet: Kadir gecesi'nin ne (kadar büyük bir gece) olduğunu Sana ne bildirdi?
3. Ayet: Kadir gecesi, (içerisinde Kadir gecesi bulunmayan) bin aydan daha hayırlıdır. (Bu nedenle onda yapılan salih bir amel 83 sene 4 ay boyunca sürekli yapılan bir amelden daha faziletlidir.)
4. Ayet: Melekler ve Ruh (Cebrail Aleyhisselâm) da (o gecede takdir edilmiş olan) her önemli işten dolayı Rablerinin izni ile o gece iner de iner.
5. Ayet: Fecir doğuncaya (tan yeri ağarıncaya) kadar (o gecede takdir edilen her türlü hayır ve bereket sebebiyle), ancak bir selamettir.