Arefe Nedir? Arefe Ne Demek ?

Arefe Ne Demek? Ramazan Bayramı’nın Arefesi var mıdır?

Bayramdan bir önceki günü için kullanılan Arife kelimesi, asıl itibarıyla Arapça Arefe (bildi, anladı manalarına gelen mazi) fiilinden gelmiştir.
Aynı zamanda Hac İbadetinin en önemli farzlarından olan Vakfe’nin yapıldığı yer olan ARAFAT’ın da bir diğer adıdır.
Kurban Bayramı'ndan bir önceki güne, yani Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 9. Gününe denir. Başka bir güne Arefe (Arife) denmez. Ülkemizde Ramazan Bayramı'nın bir önceki gününe de Arefe (Arife) denilmektedir. Ancak Ramazan Bayramından önceki gün Arefe (Arife) günü yoktur. Ramazan Bayramı'ndan önceki gün Ramazan ayının son günüdür.

Ramazan Yardımı

Ramazan Bayramı Nedir? Ne Zamandır?

Ramazan Bayramı, biz Müslümanların iki büyük bayramından biri olan ve Ramazan ayında tutulan bir aylık orucun bitiminde Şevval ayının ilk (ülkemizde üç) günü kutladığımız bayram günleridir.
O gün fıtır sadakasının verileceği son gün olduğundan, Ramazan Bayramı'na "Fıtır Bayramı" da denilmektedir.
Ancak ‘Şeker Bayramı’ gibi ifadeler, Ramazan Bayramı'nın değer ve önemini düşüreceğinden dolayı, Ramazan Bayramı yerine kullanılması doğru değildir.

Efendimiz (S.A.V.) Medine'ye hicret ettiği zaman Medinelilerin eğlenip neşelendiği iki bayramları vardı.
Hz. Peygamber (S.A.V.) Medinelilere özgü olan ve cahiliyye adeti olan bu bayramların yerine bütün Müslümanların sevinip eğleneceği İslam'ın iki bayramını onlara haber verdi ve şöyle buyurdu;
"Allahu Teâlâ size, kutladığınız bu iki bayramın yerine, daha hayırlısını, Ramazan bayramı ile Kurban bayramını hediye etti" (Sünen-i Ebû Dâvud, Salat, 239).
Ramazan Bayramı, Ramazan ayının çıkıp bayramın başladığı Şevval hilalini görülmesiyle veya görülmediği durumlarda da Ramazan ayının orucunu otuz gün tutmakla başlar. Ramazan'ın yirmi dokuzunda hilal görünürse, ertesi gün Şevval'in biridir ve bayram yapılır (Sünen-i Ebû Dâvud, 3/306).

Ramazan Bayramı, bir aylık oruçtan sonra yeme-içmenin ve her türlü helal nimetten yararlanmanın mübah olduğu, Müslümanların eğlenip birbirlerini ziyaret ettikleri, hediyeleştikleri; çocukların, fakirlerin ve kimsesizlerin sadaka verilerek sevindirildiği; kısaca İslâmî kardeşliğin toplumun her kesiminde canlı olarak yaşandığı bayram günleridir.
Ramazan bayramında Fıtır Sadakası vermek ve Bayram Namazı kılmak vaciptir. Ramazan Bayramı'nın ilk gününde oruç tutmak ise haramdır.

Ramazan Bayramı Günü Yapılacaklar Nelerdir?

Ramazan Bayramı sabahı erkenden kalkıp, bayramın sevincini ve coşkusunu hissetmek ve bunu aile fertleriyle paylaşmak çok önemlidir. Gusletmek ve temiz (mümkünse yeni) elbiseler giymek, misvak kullanmak, güzel kokular sürünmek müstehabtır.
Ayrıca fertlerin birbirine karşı diğer günlerden daha fazla güler yüzlü davranması, selamlaşmak ve bayramlaşmak, Bayram Namazına gitmek; namazdan önce varsa hurma, hurma yoksa tatlı bir şey yemek; bunun da bir, üç, beş gibi tekli olmasına dikkat etmek; namaza giderken Allah'ı zikretmek, Peygamber Efendimiz’in (S.A.V.) sünnetlerindendir.

Yakın akrabaların birbirini ziyaret edip sorması, ihtiyaç içinde olanlara yardımcı olunması gerekir. Ana-babayı unutmamak, hiç olmazsa bayram günlerinde kendilerini ziyaret edip gönüllerini almak müslüman evlatların terk etmemesi gereken dinî bir yükümlülüktür.

Bayram Gününde güç yettiğince sadaka vermek, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmak, yetim ve yoksulları sevindirmek de Efendimiz (S.A.V.)’in sünnetlerindendir.

Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Kaç Rekattır?

Bayram Namazı 2 rekatlık vacip bir namazdır ve şu şekilde kılınır:
Öncelikle niyet edilir:
Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan/Bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama.

1. Rekat:
İmam sesli, cemaat ise sessiz bir şekilde "Allahuekber" diyerek iftitah tekbiri alır ve eller bağlanır.
Sessiz bir şekilde "Subhaneke" duası okunur. Sonra imamla birlikte ilave tekbirlere geçilir.
"Allahu ekber" denilerek eller kulak hizasına kaldırılır ve 1. tekbir alınır. Daha sonra eller bağlanmaz, aşağıya salınır.
"Allahu ekber" denilerek eller kulak hizasına kaldırılır ve 2. tekbir alınır. Daha sonra eller bağlanmaz, aşağıya salınır.
"Allahu ekber" denilerek eller kulak hizasına kaldırılır ve 3. tekbir alınır. 3. tekbirden sonra eller bağlanır.
İmam sessiz bir şekilde "Euzu-Besmele" çeker ve sesli bir şekilde "Fatiha Suresini ve bir Zammi Sure" okur. Cemaat imamı dinler, rüku ve secdeye gidilir.

2. Rekat:
İmam sessiz bir şekilde "Euzu-Besmele" çeker ve sesli bir şekilde "Fatiha Suresi" ve bir "Zammi Sure" okur.
"Allahu ekber" denilerek eller kulak hizasına kaldırılır ve 1. tekbir alınır. Daha sonra eller bağlanmaz, aşağıya salınır.
"Allahu ekber" denilerek eller kulak hizasına kaldırılır ve 2. tekbir alınır. Daha sonra eller bağlanmaz, aşağıya salınır.
"Allahu ekber" denilerek eller kulak hizasına kaldırılır ve 3. tekbir alınır. 3. tekbirden sonra eller bağlanmaz, aşağıya salınır.
"Allahu ekber" denilerek 4. tekbir getirilir fakat eller kaldırılmaz. Tekbirden sonra rükuya gidilir.
Rüku ve secde yapıldıktan sonra oturulur. Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur. Duaların ardından "Esselamu aleyküm ve rahmetullah" denilerek önce sağa sonra tekrar "Esselamu aleyküm ve rahmetullah" denilerek sola selam verilir.
Selam verildikten sonra tüm cemaat sesli bir şekilde 3 defa teşrik tekbiri getirir. Daha sonra hutbe dinlenir ve Bayram Namazı tamamlanmış olur.

Ramazan Görseli

Bayram Namazına Nasıl Niyet Edilir?

  • Ramazan Bayramı Namazı: Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama.

  • Kurban Bayramı Namazı: Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama.

Bayramda Yapılacak İbadetler

Namaz Kılmak. Bayram geceleri kaza namazı ve nafile namaz kılınması tavsiye olunmuştur.

Kur'an Okumak.

Dua Etmek.

Sadaka Vermek.

Tevbe İstiğfar Etmek.

Hamd Etmek ve Şükür Halinde Bulunmak.

Allah'ı Çokça Zikretmek.

Salat-ü Selam Getirmek.


Anasayfa

Giriş/Üye

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim