Akika Kurbanı

Akika Kurbanı Nedir?

Yeni doğan çocuğun başındaki tüylere “Akika” denir. Bununla birlikte yeni doğan çocuk için şükür olarak kesilen kurbana da “Akika kurbanı” denir. Bu kurbanın asıl adı ise "Nesike"dir.

Akika kurban bağışı

Akika Kurbanı, Allah-u Teala Hazretlerine lütfettiği çocuk nimetine karşılık şükürde bulunmaktır. Verdiği bu çocuğu her türlü bela ve musibetlerden, El-Hafız ismi şerifi hürmetine muhafaza etmesini dilemektir. Çocuğunu, İslam’a hadim, vatanına ve milletine bağlı, anne-babasına saygılı, itaatkâr olarak yetiştirebilmek için yardım niyazında bulunmak demektir. Bu nedenle Akika kurban bağışı yapmak, hem şükrünüzü ifade etmenize hem de ihtiyaç sahiplerine ulaşmanıza vesile olur.

Akika Kurbanının Şartları Nelerdir?

Kurban Bayramı’nda kesilen vacip kurban için geçerli olan şartlar, Akika Kurbanı için de geçerlidir. Dolayısıyla, 1 yaşını dolduran koyun veya keçi ayrıca 2 yaşını tamamlayan danalar ve sığırlar ile 5 yaşını dolduran develer, Akika Kurbanı olarak kesilmeye uygundur. Kurban Bağışı sayfamızdan neden kurban bağışı yapılmalı kısmını okuyabilirsiniz.

Kesilen akika kurbanı etleri ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere hazırlanıyor

Akika Kurbanı Kesmenin Hükmü Nedir ?

Akika Kurbanının hükmü, Hanefi Mezhebine göre menduptur. Şafi, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre ise sünnettir.

Akika Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Genellikle çocuğun doğumundan itibaren kesilebilir; ancak fıkıh alimlerine göre en faziletli zaman, çocuğun doğumunun yedinci günüdür. Bu günde hem kurban kesilmesi hem de çocuğa isim verilmesi ve saçının tıraş edilmesi tavsiye edilir. Eğer yedinci günde kesilemezse, çocuğun ergenlik çağına gelmesine kadar kesilmesi caizdir. Yani, akika kurbanı kesmek için belirli bir zaman dilimi olmasa da, imkanlar dahilinde en kısa sürede ve özellikle yedinci gününde yerine getirilmesi teşvik edilir. Bu esneklik, ailelerin durumlarına göre akika kurbanı ibadetini yerine getirmelerini kolaylaştırır.

Akika Kurbanı Kaç Adet Kesilir?

Toplumumuzda yaygın bir uygulama olarak, erkek çocuklar için iki, kız çocuklar için ise bir adet kurban kesilmesi inancı öne çıkar. Bu uygulama, Peygamber Efendimiz'in (SAV) sünnetine dayanan bir tercihtir. Ancak bu sayı, kesin bir zorunluluk değildir ve ailelerin imkanlarına veya tercihlerine göre değişiklik gösterebilir. Önemli olan, çocuğun adının verildiği o mübarek günde, Allah'a duyulan şükranın bir ifadesi olarak niyetin halis olması ve Akika kurbanının kesilmesidir. Bu ibadet, Allah'a hamd etmenin ve dua etmenin bir yoludur.

Akika Kurbanı Vekalet Yoluyla Kesilebilir mi?

Kurban kesmek kendisine vacip olan ya da Adak, Akika, Sadaka, Şükür gibi kurbanları kesmek isteyen kişi, kurbanını bizzat kendisi kesebileceği gibi vekalet yoluyla başkasına da kestirebilir.

Zira kurban ibadeti, Hac ve Zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekalet caizdir. (Kâsânî, Bedâi‘, 5/67; Mevsılî, el-İhtiyâr, 5/21)

Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekaleti gereği gibi yerine getirmelidir.

Beyazgül Derneği olarak bizler, kurban vekaletlerinizi internet üzerinden online olarak alıyoruz. Bununla birlikte sizleri telefon ile arayarak sözlü olarak da kurban vekaletlerinizi alıyoruz.

Afrika’da siz kıymetli bağışçılarımızın Akika Kurbanı ibadetini vekaleten yerine getiriyor, ihtiyaç sahiplerine dağıtımını yapıyoruz. Adınıza özel olarak hazırladığımız, vekaletinizin okunduğu kurban kesim videonuzu en kısa sürede sizlere ulaştırıyoruz. Akika kurban bağışı ile hayrınıza vesile oluyoruz..

Afrika’da akika kurbanı dağıtımına hazırlık yapan gönüllüler

Kurban Bayramı’nda Akika Kesilir mi?

Akika Kurbanı’nın, Kurban Bayramı’nda kesilmesi caizdir. Ortak kesilen kurbanlarda, hissedarlardan her birinin ibadet niyeti taşıması gerekir. Fakat bu niyetin aynı tür kurban için olması şart değildir.

Buna göre ortaklardan bir kısmı Udhiyye yani Kurban Bayramı günlerinde kesilmesi gereken kurban, diğer bir kısmı ise Adak, Akika, Şükür veya Sadaka kurbanı niyetiyle bir büyükbaş hayvana hissedar olarak katılabilirler. Dolayısıyla Akika olarak niyet ettiğiniz kurbanlarınızı vacip kurbanlarınızın hisselerine ekleyerek kestirebilirsiniz.

Yani Kurban Bayramı’nda kesilen büyükbaş kurbanın hisselerine Adak, Akika, Şükür veya Sadaka kurbanı gibi kurbanlar da eklenip kesilebilir.

Akika Kurban Yenir Mi?

Akika Kurbanının etinden kestiren kişinin kendisi ile eşi, usûl ve fürûu (anne, baba, dede ve nineleri ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları) yiyebileceği gibi bunların dışında kalan dinen zengin olanlar da yiyebilir. Tabii ki yine en faziletli olan, ihtiyaç sahiplerine tasadduk edilmesidir.

Çad’da bir köyde akika kurbanı dağıtımı yapılırken çekilmiş samimi bir an

Nasıl Akika Kurbanı Bağışında Bulunabilirim?

Beyazgül Derneği’mizin merkezine gelerek, hem vekaletinizi verebilir hem de vacip, adak, akika, şükür veya sadaka kurban bağışınızı yapabilirsiniz.

Veya

Online bağış sistemimizi kullanarak internet üzerinden Akika kurban bağışı yapabilirsiniz.

Ya da

Bağışınızı, sitemizde yer alan banka hesap numaralarımıza, iletişim bilgilerinizi (ad – soyad ve telefon numarası) ile kurban açıklamanızı yazarak havale/EFT ile gönderebilirsiniz.

(0212) 557 05 71 numaralı çağrı merkezimize ulaşarak kurban bağışınızı yapabilirsiniz.

Toplanan nakit bağışlar, bölgedeki en acil ihtiyaçlara göre değerlendirilir. Bunlar arasında yemek, kumanya, içme suyu, tıbbi malzeme, hijyen setleri, battaniye ve çadır gibi temel yaşam ürünleri yer alır.

Akika Kurban Bağış Bedeli 3.250 TL dir.

Evet, Akika kurbanınızı yurt dışına bağışlayabilirsiniz. İç işleri bakanlığı onayı ve Diyanetin hükümleri ile Beyazgül derneği aracılığıyla verilen yurt dışı adak, akika ve şükür kurbanı vekâletleri, dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahibi bölgelerde kesilir. Elde edilen etler de yine bu bölgelerdeki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılır.

Anasayfa

Giriş/Üye

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim